I ett skede när alla tankar virvlar runt som löv i en höstvind, känner jag ett behov av att låta en del ta form i ord. Vad kan vara bättre än att pränta ner dem på denna blogg, med hjälp av tangenterna. Min vardag, mina innersta tankar, mina ytliga funderingar kan, för en gångs skull, få ett utrymme alldeles för sig själva.

Hur många?

onsdag 2 november 2011

Att vara fri från begär av ett svar är en förutsättning för att förstå ett problem.

Freedom from the desire for an answer is essential to the understanding of a problem.

Jiddu Krishnamurti (1895-1986)

I en demokrati är åsikten fri och meningsskillnader tillåtna. Åsikter ska respekteras men också måste rätten att stå för sina egna finnas så länge de inte kränker någon annan. Utveckling bygger på att diskussionen släpps fri, dock under eget ansvar. Det är i diskussionen som nya insikter väcks och flera infallsvinklar gör att saken kan ses från flera håll. Att gång på gång kväva en pågående konstruktiv diskussion gör att det så småningom inträder en tystnad. Denna tystnad är ett hot mot vår demokrati. Vi måste stå upp för den konstruktiva diskussionen och låta den vara ett medel i vår väg mot målen.


Ibland finns det inte rätt eller fel och sällan är det svart eller vitt, utan det mesta hamnar någonstans mittemellan. Men om vi har samma mål att nå är det lättare att följas åt under samtal, om vart vi är på väg, än att gå under tystnad och ingen vet åt vilket håll den andre tänker gå. Kanske går vi inte "rätt" väg, kanske irrar vi fram och tillbaka och springer vilse på vägen och kanske står vi vid vägskälen och diskuterar om vilken väg som är den rätta. Tänk så mycket vi får se och uppleva då, på vår gemensamma vandring och kanske är det vandringen tillsammans som är målet i sig.


Frågor och problem som vi diskuterar kanske aldrig kommer att lösas eller ge svar men visst känns stegen lättare efter att de har ventilerats i en diskussion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar