I ett skede när alla tankar virvlar runt som löv i en höstvind, känner jag ett behov av att låta en del ta form i ord. Vad kan vara bättre än att pränta ner dem på denna blogg, med hjälp av tangenterna. Min vardag, mina innersta tankar, mina ytliga funderingar kan, för en gångs skull, få ett utrymme alldeles för sig själva.

Hur många?

torsdag 22 december 2011

Recept så här i jultider!

Idag har det bakats småkakor och smågott. Snickerskaka, Kokosstänger, Makalösa, Kolakakor och en ny sort som vi kallar Smågott. Kvällen har vi ägnat åt att slå in paket och eftersom vi inte hann göra egna julkort i år så lägger vi ner lite mer på paketinslagningen. Far i huset ordnade inför röken i morgon samtidigt som dottern och jag stökade till i köket. Nu är där papper, snören, glitter, band och allt möjligt i en enda salig röra. I matkällaren ligger älgsteken och laxen i lag, köttfärsen och revbensspjällen ligger i  diskhon och tinar inför morgondagen. Skinkgrytan är upptagen ur källaren och det mesta ser ut att ordna till sig i år igen.
Här kommer recept på Snickerskaka och Kokosstänger. MUMS!


SNICKERSKAKA

250g           ljus blockchoklad
1 brk           jordnötssmör (340g)
1,5 dl          socker
3 dl             ljus sirap
13 dl           Corn flakes

Blanda smör, socker och sirap i en kastrull. Smält samman på svag värme.
Rör ner Corn flakes och bred ut i en form, ca 20 x 30 cm.
Smält blockchokladen i vattenbad eller mikro. Bred den över kakan.
Ställ den kallt och skär den avsvalnad i portionsbitar.

Kokosstänger cirka 30 stycken

50 g smör½ dl vit sirap

½ dl florsocker

2 dl vispgrädde

200 g kokosflingor

GLASERING:

175-200 g ljus blockchoklad

25 g kokosfett (hoppade jag över)

GÖR SÅ HÄR:

1. Blanda smör, sirap, florsocker och grädde i en kastrull

2. Sjud i 5 minuter

3. Rör ner kokosen, blanda väl och slå upp smeten på bakplåtspapper

4. Forma en kaka som är cirka 1½ cm tjock

5. Låt kakan kallna och stelna i kylskåpet

6. Skär sedan i avlånga munsbitar

7. Smält chokladen i vattenbad och blanda den med kokosfettet

8. Ta det från värmen, ställ lite på kant - (samla all choklad på ena sidan)

9. Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt - eller pensla

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar