I ett skede när alla tankar virvlar runt som löv i en höstvind, känner jag ett behov av att låta en del ta form i ord. Vad kan vara bättre än att pränta ner dem på denna blogg, med hjälp av tangenterna. Min vardag, mina innersta tankar, mina ytliga funderingar kan, för en gångs skull, få ett utrymme alldeles för sig själva.

Hur många?

söndag 14 juli 2013

Isflak!

Livet består av en väldig massa val. Ständigt står vi vid vägskäl och undrar vilken riktning vi ska ta. En del val är små, till synes nästan obetydliga och andra är stora, viktiga och kanske rentav livsavgörande. Det är allt från val av dagens mat till att välja vilka vi vill ska styra vårt land. Spännvidden är enorm men de finns där, valen, hela tiden - i vardagen, i gårdagen, i nuet och för alltid. Det är inte alltid som vi är medvetna om våra val och definitivt inte mogna eller förberedda för att göra dem. Vissa val behöver vi inte ta några konsekvenser av och vissa påverkar oss och vårt liv så länge vi lever. Några val kommer att ske i påverkan av andra och vi väljer som det förväntas att vi ska välja eller som våra vänner eller nära väljer.

Livet kan ses som en sjö i islossningens tid. Valen vi gör är isflak som vi väljer att hoppa till för att komma vidare. Ibland gör vi säkra val och tar det närmaste isflaket och ibland tar vi mod till oss och hoppar lite längre. Någon gång hägrar flaken långt där borta, närmare horisonten och vi kastar oss ut i det okända. Kanhända lockas vi av flaket som är farligt nära strömmen och forsen och utmanar oss att våga allt för att vinna. Vi hoppar och skuttar mellan flaken, ibland framåt och ibland bakåt. Vi hoppar utan att tänka och vi överlägger länge och väl innan vi tar klivet. Dock ska vi inte låta oss puttas eller knuffas. Risken är så oerhört stor att trilla emellan. Oavsett hur vi väljer att hoppa eller vilket isflak vi väljer och varför, kan vi inte förvänta oss att det alltid blir som vi vill eller tänkt. Och kanske det inte är det viktigaste utan det är att se till att det inte blir som vi inte vill.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar